Händelser:
25 år med The Simpsons
25 år med The Simpsons
Vilken TV-serie står omnämnd i Guiness Rekordbok som den längst sända amerikanska animerade TV-serien i världshistorien? Vilken TV-serie har rekord i flest avsnitt för en sitcom, flest Emmy-statyetter för en animerad TV-serie, flest antal gästskådespelare? Samma TV-serie som av Time Magazine blivit utsedd till 1900-talets bästa, och som även har en egen stjärna på Hollywood Walk of Fame: The Simpsons, naturligtvis. TV-fenomenet som saknar motstycke, som har sänts i 26 säsonger och över 550 avsnitt, och som slagit både nämnda rekord och fler därtill. Ända sedan 1990 har vi i Sverige fått följa den allt annat än alldagliga familjen, och idag är det nog rätt svårt att hitta någon på den här planeten som inte vet vilka de gula invånarna i Springfield är.

The Simpsons behöver ingen närmare presentation vad gäller handling eller karaktärer, men vet du hur allting började? Det var 1987 som familjen Simpson först började bekanta sig med den amerikanska TV-publiken. James L. Brooks, fortfarande producent för serien, jobbade på Tracey Ullmans talkshow och hade en idé om att inkludera tecknade sekvenser före och efter reklampauserna i programmet. Han hade läst en seriestripp tecknad av Matt Groening, och bad honom pitcha något de kunde använda för reklampausövergångarna. Familjen Simpson såg dagens ljus, och de blev snabbt ett stående inslag i The Tracey Ullman Show. Detta pågick i tre säsonger innan den gula familjen utvecklades, fick halvtimmeslånga avsnitt och detta på bästa sändningstid. Den amerikanska publiken hajade omedelbart. Seriens mix av satir och parodi av amerikansk kultur och levnadsstandard blev en direkt succé och resulterade i att
The Simpsons blev Fox Networks första TV-serie att hamna på topp 30 över det årets mest sedda.

Den svenska TV-publiken var inte lika snabb att omfamna Homer Simpsons alltid lika imponerande midjemått. TV-serien hade premiär på TV3 redan året efter USA-debuten, dvs 1990, men då den hade svårt att finna sin publik bytte den ständigt sändningstid. 1993 hade TV3 fått nog och ville prova en ny approach. Nu marknadsfördes
The Simpsons som ett barnprogram, dubbades till svenska och omplacerades till barnprogramstiden 18:00. Det känns helt otroligt idag, och det tyckte även dåtidens fans, eftersom kanalen fick skarp kritik för sin dubbning. (Av någon fullständigt outgrundlig anledning finns det en svensk dubb på dvd-releasen av The Simpsons Movie, vilket kanske kan liknas vid hur det lät när TV-serien dubbades. Ta gärna en titt, det är så konstigt att det knappt ens är roligt.)

Efter bara ett par avsnitt återgick kanalen till de amerikanska originalrösterna, som spelats av samma röstskådespelare ända sedan de första stapplande stegen i Tracey Ullmans talkshow. Under årens lopp har det emellanåt varit dramatiska löneförhandlingar mellan skådespelarna och Fox Networks. Från starten fram till 1998 var de sex huvudskådespelarnas lön 30.000 dollar per avsnitt. Det året kom den första konflikten och Fox hotade med att ersätta samtliga röster, de gick till och med så långt att de började förbereda castings. Matt Groening slog dock näven i bordet och lönerna höjdes till 125.000 dollar per person och avsnitt. Idag ligger lönerna på cirka 300.000 dollar per avsnitt. Det är alltså cirka två miljoner kronor, för den som inte orkar huvudräkna. Per person. Och avsnitt.

The Simpsons har med tiden blivit mycket mer än en banbrytande TV-serie. Merchandise, reklamsamarbeten, åkattraktioner, tv-spel, serietidningar och kanske framförallt långfilmen The Simpsons Movie som hade premiär 2007. Den kostade 75 miljoner dollar att göra, men det var en spottstyver i sammanhanget eftersom den sedan spelade in över en halv miljard dollar.

Alldeles nyligen uppmärksammades seriens 25-årsjubileum med det omtalade Lego-avsnittet Brick Like Me. Det har stått att läsa på diverse internetsidor att Simpsons-producenterna var snabba att hänga på Lego-trenden närThe Lego Movietidigare i år krossade allt motstånd på biograferna i USA. Riktigt så snabbt jobbar man dock inte i produktionen - enligt en av producenterna, Matt Selman, har det varit en dröm sedan länge att göra ett avsnitt där familjen Simpson befinner sig i en Lego-värld. Avsnittet har varit under utveckling sedan 2012, och det sändes nu i maj i USA. Under våren har det även släppts Lego-figurer med Simpsonsmotiv. När avsnittet sänds på svenska TV6 är dessvärre oklart.

The Simpsons segertåg har pågått sedan 80-talet och ser inte ut att ta slut inom en överskådlig framtid. Så länge tittarsiffrorna är till belåtenhet för Fox Networks tror jag att vi kan räkna med fortsatt sällskap av den gula familjen. I höstas förnyades TV-serien för en 26:e säsong, och alla röstskådespelarnas kontrakt inkluderar medverkan i tre filmer baserade på serien. Och på tal om film, Donald Sutherland gästade ett avsnitt, Lisa the Iconoclast, 1996. Han medverkade även i en film som hette The Day of the Locust 1975, i vilken han spelade en karaktär vid namn… Homer Simpson. Märkligt, eller hur?
ARTIKEL SKRIVEN AV:
daniel.holmen@tv-serier.nu
5 följare
Ser just nu: Medium
SENASTE ARTIKLARNA
Det nya sättet att bedöma TV-serier!
Android-appen är här!
iPhone-appen är här!
VAD ÄR TV-SERIER.NU?

Hur långt har du egentligen sett av Game of Thrones? När kommer nästa avsnitt av The Walking Dead ut?

TV-serier.nu hjälper dig att hålla koll på alla TV-serier du följer. Som medlem hos oss får du en enkel överblick över dina serier och kan dessutom följa vad dina vänner tittar på, sätta betyg och hitta nya, spännande TV-serier.
Välkommen!

Ladda ner vår app från App Store eller Google Play!

Hämta i App Store Ladda ned på Google Play