Händelser:
Bibliskt mysterium på HBO
Bibliskt mysterium på HBO
Undergången är ständigt närvarande i moderna berättelser. Hur ska vi människor försvara oss mot ett utomjordiskt hot? Hur ska vi överleva fruktansvärda naturkatastrofer? Hur skyddar vi oss mot ett kärnvapenkrig? Och kanske viktigast av allt – vad gör vi efter den stora katastrofen?

Postapokalyps är inte bara ett fräckt ord, det är också en trend som varit högaktuell de senaste åren. Actiongenren gör sig självklart bra i en sådan miljö, men även eftertänksamma dramer och vulgokomedier har gjort sig hemmastadda i övergivna städer och tomma ökenlandskap. Dessutom kommer snart en reboot på en av postapokalypsens främsta fanbärare – Mad Max.

TV-serier är såklart inget undantag. Framförallt The Walking Dead har stått ut som en briljant skildring av människans vedermödor under och efter zombiekatastrofen. Nu ger sig också kabeljätten HBO in i spelet, med hypade The Leftovers.

Mina förväntningar har varit enorma. Som en av upphovsmännen finner vi nämligen Damon Lindelof. Denna Lindelof var också, tillsammans med bland andra JJ Abrams, en av skaparna av Lost. Sedan dess har han skrivit manus till Prometheus, Star Trek och World War Z. Jag gillar hans sätt att låta tittaren själv söka svaren på de gåtor som finns i hans manus, att han ger en vissa pusselbitar, som man sedan får lägga ihop efter bästa förmåga.

The Leftovers, som bygger på en bok av Tom Perrotta, utspelar sig tre år efter att miljontals människor plötsligt en dag försvann ifrån jordens yta. De flesta tror att det var det bibliska uppryckandet som ägde rum, andra är tveksamma. Klart är att ingen vet hur man ska reagera. Var det en slags undergång som ägde rum? Eller något helt annat?

Vi följer småstadspolisen Kevin Garvey (Justin Theroux, bra castad!) och människor runt omkring honom. De har alla blivit av med någon i det stora försvinnandet, och stämningen i staden blir än märkligare när mystiska vitklädda figurer dyker upp. De säger ingenting, står bara och stirrar och kedjeröker. Vad vill de? Ovissheten känns igen ifrån Lost, men då säsong 1 här ligger på endast 10 avsnitt, går det förhoppningsvis fortare att få några svar i The Leftovers.

Mottagandet i USA har hittills varit svalt, men jag tycker att serien är extremt lovande. En bra ensemble, fantastisk musik och ett till synes olösligt mysterium gör detta till ett måste i sommar. För vad hände egentligen när alla försvann? Gary Busey var nämligen en av dem, så det kanske inte var uppryckandet ändå?
ARTIKEL SKRIVEN AV:
max.lundberg@tv-serier.nu
18 följare
Ser just nu: Watchmen
SENASTE ARTIKLARNA
Det nya sättet att bedöma TV-serier!
Android-appen är här!
iPhone-appen är här!
VAD ÄR TV-SERIER.NU?

Hur långt har du egentligen sett av Game of Thrones? När kommer nästa avsnitt av The Walking Dead ut?

TV-serier.nu hjälper dig att hålla koll på alla TV-serier du följer. Som medlem hos oss får du en enkel överblick över dina serier och kan dessutom följa vad dina vänner tittar på, sätta betyg och hitta nya, spännande TV-serier.
Välkommen!

Ladda ner vår app från App Store eller Google Play!

Hämta i App Store Ladda ned på Google Play