Händelser:
30 Rock i backspegeln
30 Rock i backspegeln
NBCs 30 Rock hyllades av såväl kritiker som publik när den lanserades 2006. Tina Feys gullegris knatade sedan på i hela 7 säsonger, trots att tittarsiffrorna var ett ständigt orosmoment, och hotet om nedläggning konstant. Men fansen var högljudda och serien vann Emmy efter Emmy. I Sverige blev den kanske aldrig någon supersnackis, men i USA betraktas den redan som en modern klassiker i sin genre. Jag har kollat igenom samtliga sju säsonger för att försöka ta reda på varför.

Fey spelar själv huvudrollen, Liz Lemon, som är en något tillspetsad version av Fey själv. Lemon agerar showrunner på den fiktiva humorshowen TGS, ett sketchprogram som sänds live ifrån New York varje vecka (ja det är alltså Saturday Night Live). Huvudtemat under alla sju säsonger är att Lemon gnabbas med seriens stjärnor Tracy Jordan (Tracy Morgan) och Jenna Maroney (Jane Krakowski), båda två bångstyriga och med enorma egon. Dessutom har Lemon fullt upp med chefen Jack Donaghy (Alec Baldwin).

Det som framförallt gör att 30 Rock fungerar och är underhållande, för det är den, är Baldwin. Hans karaktär Donaghy är på många sätt ett vidrigt kapitalistsvin, men Baldwin gör honom till en fantastisk figur. Det är inte konstigt att han vann flertalet Emmys och själv sagt att det är den bästa roll han spelat.

Jag har länge haft ganska svårt för Tina Fey som skådespelerska. Hon fungerar dock här, mest för att hon i princip spelar sig själv. I samspelet med Baldwin är hon som bäst, och relationen mellan Liz och Jack är hela tiden det som får mig att fortsätta vilja titta.

Serier som utspelar sig bakom kulisserna till underhållningsbranschen kan ha svårigheter med trovärdigheten. Det märks att Fey byggt 30 Rock kring sina egna erfarenheter av att jobba med SNL, men speciellt äkta känns det aldrig. Nu rör ju sig detta om en skruvad sitcom, så det är inte så konstigt. Men ibland önskar man att serien kunde lugna ner sig och inte vara så gapig.

Efter 139 avsnitt av 30 Rock kan jag inte direkt säga att det är en serie som jag kommer bära med mig eller minnas i år framöver. Den är underhållande, Baldwin är fantastisk, och stundtals är det smart skrivet. Men någon modern klassiker blir den inte för mig. Trots att den uppenbarligen hade någonting som fick mig att kolla igenom allt. Som tidsfördriv fungerar den utmärkt.
ARTIKEL SKRIVEN AV:
max.lundberg@tv-serier.nu
18 följare
Ser just nu: Watchmen
SENASTE ARTIKLARNA
Det nya sättet att bedöma TV-serier!
Android-appen är här!
iPhone-appen är här!
VAD ÄR TV-SERIER.NU?

Hur långt har du egentligen sett av Game of Thrones? När kommer nästa avsnitt av The Walking Dead ut?

TV-serier.nu hjälper dig att hålla koll på alla TV-serier du följer. Som medlem hos oss får du en enkel överblick över dina serier och kan dessutom följa vad dina vänner tittar på, sätta betyg och hitta nya, spännande TV-serier.
Välkommen!

Ladda ner vår app från App Store eller Google Play!

Hämta i App Store Ladda ned på Google Play