Händelser:
Gotham: Första intrycken
Gotham: Första intrycken
Ett rånmord sker på en bakgata. Ett par mördas, med sin son som överlevande vittne. Två poliser, en blåögd rookie och en halvsjabbig veteran, sätts på fallet. De tjafsar lite med polischefen, de undersöker brottsplatsen, förhör vittnen och snackar med andra poliser. Låter ungefär som inledningen på vilken kriminalserie som helst – men skillnaden här är att det inte är New York eller Chicago vi befinner oss i. Staden heter Gotham, och det mördade paret är föräldrar till en ung Bruce Wayne.

Gotham utspelar sig alltså i Batman-universumet, men innan det fanns någon Batman där. Här är läderlappen en ung pojke, som knappt torr bakom öronen blir vittne till sina föräldrars mord. Men till skillnad från Smallville (som handlar om en ung Clark Kent innan han blir Stålmannen), är det inte den prepubertala framtida superhjälten som agerar huvudkaraktär. Istället följer vi polisen James Gordon (Ben McKenzie) under hans första tid som polis i Gotham City. Fans vet förstås att han i framtiden blir en viktig allierad till Batman.

Jag gillar konceptet. Serietidningsvärlden är rik och komplex, och TV-serieformatet passar utmärkt till att utforska Gothams avkrokar. En film på två timmar måste alltid komprimera och förenkla, men i en serie har man gott om tid att gå på djupet och ta in mindre kända aspekter av Batman-världen.

Därför har förväntningarna på Gotham varit höga. Men det kan sägas direkt – detta är inte direkt Christopher Nolan-klass. Det råder en påtaglig B-stämning i serien. Alla kriminalgenre-klyschor läggs på rad, skådespeleriet är hackigt och replikerna så stela att jag vrider mig i soffan. När James Gordon och hans äldre kollega spöar upp generiska brottslingar till tonerna av fjantig rockmusik, samtidigt som de gnabbas sinsemellan och fyrar av en och annan vits, är det tydligt att detta inte heller är tänkt som en prequel till Christian Bale-Batman.

Och visst. Det behöver den inte heller vara. Den kan naturligtvis hitta sina egna kvaliteter längre fram. Det är bara det att när Michael Caines fantastiska porträtt av butlern Alfred fortfarande finns så färskt i minnet, känns det som ett helgerån när Alfred (här spelad av Sean Pertwee) nu plötsligt står och gapar ”OII MASTER BRUCE!” på lantlig dialekt.

Nåja, det är för tidigt att helt döma ut Gotham. Piloten är halvt underhållande, har ett högt tempo (typiskt för amerikanska network-serier) och bjuder på ett par nuggets för fansen. Men fortsätter det i samma stil är en av årets stora besvikelser ett faktum. Host, Agents of S.H.I.E.L.D..
ARTIKEL SKRIVEN AV:
max.lundberg@tv-serier.nu
18 följare
Ser just nu: Watchmen
SENASTE ARTIKLARNA
Det nya sättet att bedöma TV-serier!
Android-appen är här!
iPhone-appen är här!
VAD ÄR TV-SERIER.NU?

Hur långt har du egentligen sett av Game of Thrones? När kommer nästa avsnitt av The Walking Dead ut?

TV-serier.nu hjälper dig att hålla koll på alla TV-serier du följer. Som medlem hos oss får du en enkel överblick över dina serier och kan dessutom följa vad dina vänner tittar på, sätta betyg och hitta nya, spännande TV-serier.
Välkommen!

Ladda ner vår app från App Store eller Google Play!

Hämta i App Store Ladda ned på Google Play