Händelser:
Sitcom som förtjänar mer uppmärksamhet
Sitcom som förtjänar mer uppmärksamhet
Sitcoms har en förmåga att läggas ner på löpande band, men emellanåt produceras en lättsam TV-serie som får gott mottagande av både kritiker och publik. När den dessutom drar in Emmy-nomineringar och får förnyat förtroende för fler säsonger, så blir den snabbt till något av en modern klassiker som hela tiden har en växande fanbase.

2 Broke Girls började utvecklas 2010 och i höst börjar den fjärde säsongen sändas i USA. I Sverige sändes den första säsongen på bästa sändningstid i TV4, men den verkade inte finna sin publik här och andra säsongen flyttades till en mer obskyr sändningstid. Den tredje säsongen har sänts lite i hemlighet på betalkanalen TV4 Komedi. Detta betyder inte att vi har med en dålig sitcom att göra, den är snarare ett guldkorn som inte fått den uppmärksamhet den så väl förtjänar.

Serien handlar om vännerna Max (Kat Dennings) och Caroline (Beth Behrs). Max kommer från en tung uppväxt och har alltid fått vända på varenda krona, medan Caroline är en bortskämd (men affärssmart) Manhattantjej som aldrig behövt kämpa för något i sitt liv. När Carolines pappa åker i fängelse för förskingring vänds hennes tillvaro uppochner, och hon hamnar praktiskt taget på gatan utan en spänn på fickan. Hon träffar den streetsmarta Max, och mot alla odds blir de bästa vänner som delar på både jobb och bostad. Tillsammans kämpar de för att starta sitt eget cupcake-företag då Max kan baka och Caroline kan rodda ett företag. Längs med vägen dras de med sexistiska kollegor, pengabekymmer, en slavdrivande chef som är tacksam att driva med, och diverse romanser som leder till konflikter och galenskaper.

Det är en komediserie om vänskap, entreprenörskap och livet som arbetarklass i New York. Skaparen och producenten Michael Patrick King står också bakom den gamla succén Sex and the City, och på den tiden var det mycket pengar och flådiga kläder som gällde. På samma sätt som dramaserien Girls speglar en annan verklighet i dagens New York visar också 2 Broke Girls att man numera inte bara kan sitta på sin gump och skriva kolumner till tidningar, för att sedan dricka cocktails och köpa skor dagarna i ända (om man nu någonsin har kunnat det?). I både Girls och 2 Broke Girls porträtteras kvinnor som jobbar med vad de har, och kämpar för att hålla ekonomin och livsglädjen uppe. Det låter ju inte så kul egentligen, men igenkänningshumor fungerar alltid. Serien är dessutom extremt duktig på nutida referenser, och kombinationen av streetsmart tuff brud och affärssmart bortskämd brat fungerar ovanligt bra. Under seriens gång har vi också fått se gästinhopp av bland andra Andy Dick, Lindsay Lohan och Martha Stewart (!).

Michael Patrick King verkade länge famla i blindo efter de gyllene åren med Sex and the City, men när även han förstod att publiken var mer sugen på karaktärer att identifiera sig med snarare än att drömma om att leva som, så hittade han slutligen rätt. 2 Broke Girls är en renodlad sitcom som filmas inför publik, till skillnad från de mer dramatiska skildringarna i Sex and the City och Girls, men likheterna finns och det fina i kråksången är att med den här serien garanteras man gapskratt åtminstone ett par gånger per avsnitt. Den fantastiska komediennen Jennifer Coolidge höjde ribban när hon introducerades i seriens andra säsong, och i kombination med Kat Dennings syrliga sarkasm och Beth Behrs lättomtyckta karisma har vi här en sitcom som fungerar långt bättre än de flesta andra.
ARTIKEL SKRIVEN AV:
daniel.holmen@tv-serier.nu
5 följare
Ser just nu: Medium
SENASTE ARTIKLARNA
Det nya sättet att bedöma TV-serier!
Android-appen är här!
iPhone-appen är här!
VAD ÄR TV-SERIER.NU?

Hur långt har du egentligen sett av Game of Thrones? När kommer nästa avsnitt av The Walking Dead ut?

TV-serier.nu hjälper dig att hålla koll på alla TV-serier du följer. Som medlem hos oss får du en enkel överblick över dina serier och kan dessutom följa vad dina vänner tittar på, sätta betyg och hitta nya, spännande TV-serier.
Välkommen!

Ladda ner vår app från App Store eller Google Play!

Hämta i App Store Ladda ned på Google Play