Händelser:
Förhandstitt: Vikings, säsong 3
Förhandstitt: Vikings, säsong 3
History (före detta History Channel, oklart namnbyte) försöker på allvar dansa med de stora elefanterna nu när det närmar sig premiär för tredje säsongen av Vikings. Serien har blivit en dundersuccé och budgeten har ökat i takt med tittarna. History har gjort klart att Vikings kommer vara högt på prioriteringslistan och de tre första avsnitten av säsong tre visar att Vikings nog kan ta en plats i finrummet snart.

Seriens kanske mest hyllade egenskap är det höga tempot. Säsong två inleddes med ett blodigt och intensivt slag, både fysiskt och känslomässigt, och följdes av många fler. Inför säsong tre har skaparna lovat ännu fler strider, mer blod och större förödelse – tre avsnitt in kan jag bekräfta att detta stämmer.

Det är inte bara död och förstörelse som trappas upp i säsong tre, det läggs även mer fokus på intrigerna. Som alla goda dramaserier bör även historier om vettvilliga vikingar innehålla lögner, svek, otrohet, rygghuggningar och förrådande. Detta har funnits i tidigare säsonger men i relativt liten utsträckning. Baserat på de första avsnitten jag fått se kommer det läggas betydligt mer tid och vikt vid intrigerna och mystiken bakom vissa karaktärer, något som åtminstone gläder mig mycket.

Säsong tre inleds med Ragnar Lodbrok på samma plats där han avslutade andra säsongen. Männen i Kattegatt har blivit rastlösa, de har varit fast tillsammans med sina fruar och barn alldeles för länge. De vill segla iväg till England och fortsätta slåss, de behöver blodsutgjutelse! Ragnar vill dessutom tillbaka till Wessex för att ta del av marken han blivit lovad av Kung Ecbert. Ragnar Lodbrok är ju en sådan ovanlig sak som en viking som tänker längre än till änden på sitt svärd. Väl i England får de oväntade uppgifter och, som sig bör i den här serien, går man direkt på smällkaramellen. Det är maffigt, snyggt, rått och blodigt. Det känns som att även brutaliteten har ökat i takt med att budgeten blivit större – ju mer pengar desto fler konstgjorda avhuggna huvuden kan man göra.

Framför allt är History inte rädda för att visa råheten. Precis som storebror HBO går man efter devisen ’sex och våld säljer’, och det funkar uppenbarligen. Tittarsiffrorna dubblades redan i säsong två och den här säsongen kommer inte dra ner det. Serien osar professionalitet á la HBO/AMC och det är ingen slump att Vikings jämförts med vår tids kanske största fantasyepos i serieform – Game of Thrones. Game of Thrones light, kanske?

Jag tror att säsong tre av Vikings kommer sätta History på seriekartan på allvar. Fortsätter de på samma väg kommer de växa från Dumbo till Hathi och få inbjudningar till de stora festerna. Dansa Hathi, dansa!

Säsong tre har premiär på HBO Nordic den 20e februari.
ARTIKEL SKRIVEN AV:
jokke.sorensen@gmail.com
4 följare
Ser just nu:
SENASTE ARTIKLARNA
Det nya sättet att bedöma TV-serier!
Android-appen är här!
iPhone-appen är här!
VAD ÄR TV-SERIER.NU?

Hur långt har du egentligen sett av Game of Thrones? När kommer nästa avsnitt av The Walking Dead ut?

TV-serier.nu hjälper dig att hålla koll på alla TV-serier du följer. Som medlem hos oss får du en enkel överblick över dina serier och kan dessutom följa vad dina vänner tittar på, sätta betyg och hitta nya, spännande TV-serier.
Välkommen!

Ladda ner vår app från App Store eller Google Play!

Hämta i App Store Ladda ned på Google Play