Händelser:
Hollywoodstjärnor på svensk seriemördarjakt
Hollywoodstjärnor på svensk seriemördarjakt
Efter TV4-haveriet Welcome to Sweden är det dags för nästa märkliga svensk/amerikanska samproduktion i TV-serievärlden. 100 Code är dock inget kulturkrockarnas lustspel i sommarstugan, utan en polisserie som parar ihop en svensk skrivbordssnut (Michael Nyqvist) med en amerikansk kollega som inte är rädd för att ta ut svängarna (Dominic Monaghan). Tillsammans jagar de en seriemördare som slaktar blondiner i ett grått Stockholm.

Bakom spakarna sitter Oscarsvinnande manusförfattaren och producenten Robert Moresco (Crash, Million Dollar Baby) och Kanal 5s egen Henrik Bastin. Serien kommer till en början finnas tillgänglig på HBO Nordic, för att senare i år rulla på femman. Sist kanalen producerade eget TV-drama, år 2006, resulterade det i superfloppen Hombres, som nog inte många kommer ihåg vid det här laget. 100 Code känns som ett mer säkert kort. Kriminaldrama, kända skådisar och en Millennium-doftande huvudstad.

Men redan i introt märks det att den här seriens stora inspirationskälla heter True Detective. Inget fel med det, men naturligtvis blir det svårt att få till något lika fantastiskt på svensk mark. Speciellt när man får känslan av att en stor del av budgeten har lagts på att knyta till sig de två huvudrollsinnehavarna. Resten av produktionen har en lätt B-filmskänsla över sig, med trist foto och birollsskådespelare som ofta är under all kritik (undantaget Magnus Krepper).

Som tur är så finns det annat som verkar lovande i 100 Code. Både Nyqvist och Monaghan är bra skådespelare. Här spelar de en klassisk polisduo med samarbetssvårigheter, och förutom ett par pinsamma försök till lustiga kulturkrockar i pilotens inledning, sköter de sig bra. Nyqvist lyckas övertyga med sin karisma även på engelska, och Monaghans karaktär verkar ha en del mörka sidor, som vi förhoppningsvis snart får se mer av. Seriemördarstoryn är än så länge föga originell, men spännande och intressant. Morden verkar ha mytologiska kopplingar och en förbryllad Nyqvist blir tvungen att googla Hades och Persefone efter att ha funnit två offer som blivit levande begravda.

100 Code ser kanske inte lika läcker ut som de stora serierna från USA, men den har ett flertal ingredienser som sticker ut i den svenska TV-tablån. Om resten av säsongen utvecklar dessa kan den till och med bli riktigt bra. Jag kommer absolut fortsätta titta.

100 Code har premiär fredag 6/3 på HBO Nordic, och senare i vår på Kanal 5.
ARTIKEL SKRIVEN AV:
max.lundberg@tv-serier.nu
18 följare
Ser just nu: Watchmen
SENASTE ARTIKLARNA
Det nya sättet att bedöma TV-serier!
Android-appen är här!
iPhone-appen är här!
VAD ÄR TV-SERIER.NU?

Hur långt har du egentligen sett av Game of Thrones? När kommer nästa avsnitt av The Walking Dead ut?

TV-serier.nu hjälper dig att hålla koll på alla TV-serier du följer. Som medlem hos oss får du en enkel överblick över dina serier och kan dessutom följa vad dina vänner tittar på, sätta betyg och hitta nya, spännande TV-serier.
Välkommen!

Ladda ner vår app från App Store eller Google Play!

Hämta i App Store Ladda ned på Google Play