Händelser:
True Detective är tillbaka
True Detective är tillbaka
Manusförfattaren Nic Pizzolato blev med True Detective auteur över en natt. Berättelsen om de två poliserna Rust och Marty hade allt – fantastiska skådespelare, mörkrer, en spännande mordgåta, ockulta sekter och den ständiga undran över vem som egentligen var Den gule kungen i Carcosa. Den första säsongen hör till det bästa jag någonsin sett i film & TV-serieväg, alla kategorier. Att följa upp den känns omöjligt – kan det verkligen bli lika bra? Är Pizzolato det geni som vi hoppas att han är? Och var det verkligen klokt att bryta helt och hållet med sekterna i Louisianas träskmarker?

Frågorna inför True Detectives andra säsong har varit rekordmånga. Sällan har inspelningen av en TV-serie varit så hårdbevakad, sällan har alla kreativa beslut som fattats blivit så kritiserade. Och visst – man gör det inte lätt för sig genom att i säsong 2 skapa en helt ny berättelse med helt nya karaktärer. Pizzolato hävdar att True Detective är en ”anthology series”, och att varje säsong ska bjuda på sin helt egna historia. Jag tror att detta bestämdes då han insåg att Matthew McConaughey och Woody Harrelson skulle bli svåra att knyta till en serie på flera säsonger. Och att han själv insåg att en uppföljare i samma anda, med liknande miljöer och gåtor, inte skulle fungera utan dem.

Därför kan det sägas direkt – säsong 2 har ingenting med säsong 1 att göra, varken storymässigt eller stämningsmässigt. De övernaturliga undertonerna, de surrealistiska hallucinationerna och skräcken inför den okände Gule kungen är bortblåsta. Louisiana är utbytt mot ett solblekt Kalifornien. Vi presenteras för en historia om en korrupt poliskår, ett flertal mord och ett Västlänken-projekt från helvetet.

I centrum står den depraverade snuten Ray (Colin Farrell). Han dras in i en utredning gällande en försvunnen stadsman, vilket får honom att korsa vägar med två andra poliser – stenhårda Ani (Rachel McAdams) och mystiske Paul (Taylor Kitsch). I mixen finns också gangstern Frank (Vince Vaughn), som efter många år i den undre världen försöker bli laglig. Hans planer försvåras när stadsmannen försvinner, och han tvingas återuppta gamla kontakter igen.

Storyn är inte helt lätt att hänga med i. Det är olika distrikt, borgmästare, stadsmän, poliser och gangsters vart man än tittar. Det finns till en början ingen tydlig riktning i berättandet, och man undrar vart serien egentligen ska ta vägen. Är detta en mordgåta eller ett drama om stadsplanering i Los Angeles?

De fyra huvudkaraktärerna känns dock genomarbetade och intressanta. Alla bär på ett mörkt förflutet, och man ser fram emot att lära känna dem ännu bättre. Vaughn, annars en komediernas man, gör Frank till en obehaglig figur som man aldrig vet vart man har. I ena stunden är han insmickrande och trevlig, för att i nästa visa total hänsynslöshet och iskyla. Farrell fungerar bättre än väntat som alkad och mustaschprydd polis, och hans samspel med McAdams hör till höjdpunkterna än så länge. McAdams är lysande även i övrigt, och det är kul att se henne i en sådan här utmanande roll. Kitsch har fortfarande en del att bevisa, men jag hoppas att även hans roll i det hela får sin förklaring.

Efter tre sedda avsnitt är det svårt att säga hur bra detta egentligen är. Det finns en hel del frågetecken gällande berättelsen, men det KÄNNS som att den kommer utvecklas åt rätt håll. Stämningen är annorlunda från säsong 1, men inte nödvändigtvis på ett dåligt sätt. Hypnotiska bilder av motorvägar, dåliga Elvis-covers, och i skuggorna en man med fågelhuvud. Det är kanske inte Den gule kungen, men det är unikt, snyggt och obehagligt. True Detective utmanar sina tittare och jag hoppas att Pizzolato ror hem det igen.
ARTIKEL SKRIVEN AV:
max.lundberg@tv-serier.nu
18 följare
Ser just nu: Watchmen
SENASTE ARTIKLARNA
Det nya sättet att bedöma TV-serier!
Android-appen är här!
iPhone-appen är här!
VAD ÄR TV-SERIER.NU?

Hur långt har du egentligen sett av Game of Thrones? När kommer nästa avsnitt av The Walking Dead ut?

TV-serier.nu hjälper dig att hålla koll på alla TV-serier du följer. Som medlem hos oss får du en enkel överblick över dina serier och kan dessutom följa vad dina vänner tittar på, sätta betyg och hitta nya, spännande TV-serier.
Välkommen!

Ladda ner vår app från App Store eller Google Play!

Hämta i App Store Ladda ned på Google Play