Händelser:
Skräck, sex och häxor
Skräck, sex och häxor
Den tredje säsongen av American Horror Story har precis börjat. Med tre avsnitt avverkade vill jag ge mina tankar om vilka fällor den tyckts ha undvikit och vilka spår som hitintills verkar intressanta.

Det var med en hel del oro som jag bänkade mig framför de tre första avsnitten av American Horror Story: Coven. Den första säsongen tog oss på en snårig resa genom ett hemsökt hus vidare till den andra säsongens otäcka mentalsjukhus, komplett med en sadistisk läkare. Det har varit en obehaglig, sexig, spännande och gripande resa. Allt på samma gång. Tricket att använda samma skådisar i nya roller i de olika säsongerna har fungerat perfekt. Karaktärerna har känts skilda från varandra men ändå kusligt sammankopplade. Till och med introt har förbättrats. I och med den tredje säsongen kom också ett nytt miljöombyte: från mentalsjukhus till ett modernt häxsamfund. Det kändes väl... allt annat än bra. Serien är ju ändå skapad av samma personer som gör Glee och risken för att det skulle bli fånigt kändes överhängande.

Men när de inom de tre första avsnitten lyckas skämta om både Sabrina tonårshäxan och Förhäxad så kändes det som att medvetenheten kring tematikens potentiella töntighet var stor. Visst, risken för att det skulle kunna ta en ganska fånig vändning finns fortfarande men låt oss vara ärliga här: skaparna Ryan Murphy och Brad Falchuk har lyckats överraska tidigare med denna serie.

Det finns flera spår som verkar riktigt intressanta med den nya säsongen. Främst är det att se Zoe (Taissa Farmiga) växa in i rollen som häxa samtidigt som hon träder in i det vuxna livet. Eller rättare sagt, det känns upplagt för att Zoes uppvaknande som häxa också kommer att säga en hel del om livet i de sena tonåren. Hennes kraft är ju trots allt (än så länge åtminstone) nära besläktad med sex och sexualitet. Inom tematiken av häxornas mognande finns även en aspekt av kvinnokamp då häxornas (och vad vi fått se än så länge: de övernaturligas) värld är vigd åt kvinnor. Ett slags socialdarwinistiskt matriarkat.

Den kanske mest intressanta aspekten av säsong tre är dock vad häxorna kommer representera. Det är uppenbart att de är högst mänskliga trots sina övermänskliga krafter. Zoe och Madison (Emma Roberts) dödar för att hämnas och på impuls. Misty (Lily Rabe) utmanar våra rädslor kring livets förgänglighet och dödens osäkerhet. Queenie (Gabourey Sidibe) och Nan (Jamie Brewer) ställer frågor kring rasism och funktionsnorm på sin spets. Fiona (Jessica Lange) visar på att inte ens häxor undkommer samhällets ständiga ungdoms- och skönhetshets. Cordelia (Sarah Paulson) slåss med sin infertilitet och ovilja att använda sina krafter för att överkomma den. Hon blir till slut övertalad till det, men vad får det för effekt på henne och det eventuella barnet?

Oavsett vilka snåriga stigar den tredje säsongen av American Horror Story tar oss på känner jag mig mindre oroad för dess nya miljö efter de tre första avsnitten. Det finns många spännande vägar att ta och framtiden ser, trots seriens tematik och dess mörka bildspråk, ljus ut.
ARTIKEL SKRIVEN AV:
hotmailmongo@hotmail.com
2 följare
SENASTE ARTIKLARNA
Det nya sättet att bedöma TV-serier!
Android-appen är här!
iPhone-appen är här!
VAD ÄR TV-SERIER.NU?

Hur långt har du egentligen sett av Game of Thrones? När kommer nästa avsnitt av The Walking Dead ut?

TV-serier.nu hjälper dig att hålla koll på alla TV-serier du följer. Som medlem hos oss får du en enkel överblick över dina serier och kan dessutom följa vad dina vänner tittar på, sätta betyg och hitta nya, spännande TV-serier.
Välkommen!

Ladda ner vår app från App Store eller Google Play!

Hämta i App Store Ladda ned på Google Play