Händelser:
Zombies att älska
Zombies att älska
The Walking Dead är världens just nu bästa tv-serie, utan tvekan. Det är många olika faktorer som är avgörande när det gäller dess storhet, vilket gör det väldigt svårt att pinpointa vad det är som gör den så vansinnigt bra. Jag tänkte i all fall ge det ett försök.

Det hela började med AMC’s genialiska drag att försöka kapitalisera BIGTIME på den rådande zombie-hysterin. Robert Kirkmans seriealbum hade redan en stor fanbase. Att man skulle få höga tittarsiffror var i princip en självklarhet. När jag efter en lång väntan äntligen fick sätta tänderna i säsong 1, lyckades den på något mirakulöst sätt överträffade mina skyhöga förväntningar. Inte sedan Lost har en serie så snabbt och brutalt fångat mitt intresse.

Säsong 1 anser jag vara, om inte den bästa säsongen som släppts i TV-historien, i alla fall topp tre. Visst tappade serien lite fart och nytänk i säsong 2. Men säsong 3 tystade snabbt alla skeptiker, och serien hittade tillbaka till vad den ska vara.

Det som gör serien unik, är att de inte är rädda för att eliminera karaktärer som blivit långtråkiga eller irriterande. Om de inser att de felskrivit en karaktär, är det bara att låta hen bli zombie-lunch. Vi som sett Game of Thrones blev alla chockerade och fascinerade av avsnitt 309. Kan de verkligen göra så? Självklart, eftersom serien får en sjuhelvetes nytändning. The Walking Dead applicerar den här nyskapande tekniken i flera avsnitt per säsong. Detta gör att den ALDRIG blir långtråkig. Kasta ut karaktärer som blivit överflödiga. Ta in nya intressanta karaktärer. Detta är seriens recipe for success.

De kan däremot inte låta alla huvudkaraktärer bli uppätna eftersom serien då skulle tappa sin själ. Om en av huvudkaraktärerna blir tråkig, men de inte kan döda hen, vad gör man då? Jodå, det finns en lösning på även detta dilemma. Låt en av karaktärens närmaste bli zombie-tugg, så att karaktären i fråga blir galen eller personlighetsförändrad. Om andra serier hade försökt applicera de här teknikerna hade det blivit väldigt otrovärdigt. Bilkrascher, kärnor i halsen, och andra sätt att förolyckas på lirar inte i längden.

Men det är inte bara zombies som utgör The Walking Dead’s identitet. Nya spännande dilemman och scenarion äntrar ständigt den gråkorniga världen jag lärt mig älska. När man känner att man fått en överdos av zombies, tar serien en paus från just zombies och en konflikt inom gruppen kan uppstå. De här delarna av serien är så välskrivna att det inte gör något att vissa avsnitt helt saknar action.

Om jag tillåter mig själv att referera till Lost igen, vilket jag självklart gör, har jag inte sedan dess känt mig så fäst vid en grupp karaktärer som jag gör nu i inledningen av säsong 4. Varenda karaktär känns trovärdig. Jag har byggt upp en speciell relation till varje individ. Jag har vandrat med dem genom helvetet som jorden blivit, och förstår hur påfrestande det varit. Jag känner deras frustration och ångest, men även deras glädje när de då och då får en dos av något trevligt.

The Walking Dead fortsätter höja ribban för hur spännande och välskriven en tv-serie kan vara. Varje avsnitt. Men det är ju också det som är oroande. Hur bra kan den bli, innan den oundvikligt börjar tappa i kvalitet och nytänk? Allt jag kan göra är att fortsätta njuta medan den fortfarande är det bästa som går att se just nu.
ARTIKEL SKRIVEN AV:
simon.karlsson@tv-serier.nu
15 följare
Ser just nu: 100 Code
SENASTE ARTIKLARNA
Det nya sättet att bedöma TV-serier!
Android-appen är här!
iPhone-appen är här!
VAD ÄR TV-SERIER.NU?

Hur långt har du egentligen sett av Game of Thrones? När kommer nästa avsnitt av The Walking Dead ut?

TV-serier.nu hjälper dig att hålla koll på alla TV-serier du följer. Som medlem hos oss får du en enkel överblick över dina serier och kan dessutom följa vad dina vänner tittar på, sätta betyg och hitta nya, spännande TV-serier.
Välkommen!

Ladda ner vår app från App Store eller Google Play!

Hämta i App Store Ladda ned på Google Play