Händelser:
Fortfarande ett mysterium
Fortfarande ett mysterium
"Ja LOST var ju bra i början, men sen tröttnade jag när det spårade ur"
- citat cirka varje människa man pratar om LOST med.

Tyvärr måste jag erkänna att även jag har befunnit mig i detta mörker. Jag följde serien slaviskt när den gick på TV4 back in the days, men någon gång runt säsong tre gav jag upp. Det blev för svårt att hänga med, för många twister och för många cliffhangers.

Som tur är tog jag ett par år senare mitt förnuft till fånga, och bestämde mig för att se om hela serien. Vid det här laget hade den precis gått i mål med säsong 6. Alltså visste jag att det någonstans fanns ett slut, och kanske ett svar på alla de mysterier som jag mindes ifrån onsdagskvällarna på TV4.

LOST blir en annan serie när man ser den i ett svep. När man slipper vänta en vecka på nästa avsnitt, upptäcker man plötsligt en logik i det kaos som stundtals infinner sig. Man inser också att allt kanske inte kommer att förklaras. Istället blir serien till ett enormt pussel, där du själv får sätta ihop bitarna. Vissa kanske får det till en bild, andra till en helt annan. Jag har hört flera olika tolkningar av seriens centrala gåtor, flera olika uppfattningar om vad som egentligen hände där på ön. Mest omdebatterat är såklart slutet, som många hävdar inte ger oss några svar alls. Det beror på hur man ser det. Jag satt först som ett frågetecken när eftertexterna rullade för sista gången, men desto mer jag tänker på det, desto mer älskar jag slutet. Den allra sista scenen, som knyter an till den allra första, är en de vackraste scener jag någonsin sett.

Serien vore såklart ingenting utan sina magiska karaktärer. Dessa strandade på en öde ö, dessa många sargade och ensamma människor som man tycker så mycket om. Charlie, Desmond, Kate, Sawyer, Hurley, Locke, Jack med flera kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Desto mer man lär sig om dem, desto mer komplexa blir de. Och även när twisterna är många och inget verkar stämma, även då kan man lugnas av att Hurley i alla fall verkar förstå lika lite som en själv.

LOST är fortfarande en gåta och ett mysterium, en sällsam upplevelse som inte riktigt går att förklara. Man sugs in i seriens märkliga värld, och när man sex säsonger senare kastas därifrån, blir man aldrig riktigt densamma. I alla fall var det så för mig.

Därför kommer jag alltid att älska LOST, jag kommer alltid att försvara den, hylla den, citera den och försöka förklara dess storhet för de som inte förstår.
ARTIKEL SKRIVEN AV:
max.lundberg@tv-serier.nu
18 följare
Ser just nu: Watchmen
SENASTE ARTIKLARNA
Det nya sättet att bedöma TV-serier!
Android-appen är här!
iPhone-appen är här!
VAD ÄR TV-SERIER.NU?

Hur långt har du egentligen sett av Game of Thrones? När kommer nästa avsnitt av The Walking Dead ut?

TV-serier.nu hjälper dig att hålla koll på alla TV-serier du följer. Som medlem hos oss får du en enkel överblick över dina serier och kan dessutom följa vad dina vänner tittar på, sätta betyg och hitta nya, spännande TV-serier.
Välkommen!

Ladda ner vår app från App Store eller Google Play!

Hämta i App Store Ladda ned på Google Play