Händelser:
Topp 5 - svenska serier
Topp 5 - svenska serier
Vanligtvis skriver vi mest om stora amerikanska serier. Man ska dock inte glömma att det produceras bra TV-serier även i Sverige. Här är mina fem favoriter:


5. Om Stig Petrés Hemlighet
En lite bortglömd miniserie som jag vill framhäva, framförallt på grund av Michael Nyqvist och Jonas Karlsson. Nyqvist spelar företagsmannen Stig Petré, som plötsligt drabbas av svår ångest och utbrändhet. Han börjar gå i gruppterapi ledd av den kontrollerade Björn (Karlsson). Serien har ett roligt karaktärsgalleri och är både humoristisk och allvarlig. Värt att notera är att den skrivits av Solsidan-mannen Ulf Kvensler.


4. Bert
De flesta minns nog Bert som en bra och rolig ungdomsserie, men jag rekommenderar alla att se om den. För den håller lika bra än idag! I registolen satt ingen mindre än Tomas Alfredson, som idag rör sig på Oscarsnivå med Tinker Tailor Soldier Spy. Samtliga av de unga skådespelarna gör ett väldigt bra jobb, och dessutom är Johan Ulveson och Ing-Marie Carlsson fantastiskt härliga som Berts föräldrar. Håll också utkik efter Henrik Schyffert som ständig programledare.


3. En pilgrims död
Den nyaste serien på listan blir En pilgrims död, som bygger på Leif GW Perssons böcker om Palmemordet. Den svenska skådespelareliten med Rolf Lassgård, Jonas Karlsson, Helena af Sandeberg och Johannes Brost i spetsen briljerar. Trots det något märkliga draget att låta dem se nästan exakt likadana ut i seriens två olika tidsplan. Detta har jag lätt överseende med då En pilgrims död är extremt välskriven och spännande. Dessutom gör Claes Malmberg, som jag vanligtvis har svårt för, något av sin livs roll som den tväre Evert Bäckström.


2. Bibliotekstjuven
Att låta en thriller utspela sig i ett biblioteks korridorer var ett lyckat drag. En till synes enkel handling – en bibliotekarie börjar stjäla värdefulla böcker ifrån sin arbetsplats – blir i Bibliotekstjuven andlöst spännande. Gustaf Skarsgård är härligt beräknande och kall i huvudrollen, och han flankeras fint av Gunilla Röör och Reuben Sallmander. Att serien till viss mån bygger på en verklig händelse är förstås kittlande, men den hade varit lika bra om den var helt fiktiv.


1. Tusenbröder
Listans förstaplats knips av bankrånaren Hoffa. Tusenbröder fick två säsonger och en långfilm, och tar oss med på en spännande resa. Hoffa (Ola Rapace) börjar som halvtaskig bankrånare, men allra starkast var serien under säsong två. Då fick vi ta del av svenskt fängelseliv, och se Jakob Eklund i sin bästa roll någonsin. Jag intervjuade Ola Rapace en gång och frågade om vi kommer få se något mer av Hoffa, men han var tyvärr inte särskilt intresserad av att svara.
ARTIKEL SKRIVEN AV:
max.lundberg@tv-serier.nu
18 följare
Ser just nu: Watchmen
SENASTE ARTIKLARNA
Det nya sättet att bedöma TV-serier!
Android-appen är här!
iPhone-appen är här!
VAD ÄR TV-SERIER.NU?

Hur långt har du egentligen sett av Game of Thrones? När kommer nästa avsnitt av The Walking Dead ut?

TV-serier.nu hjälper dig att hålla koll på alla TV-serier du följer. Som medlem hos oss får du en enkel överblick över dina serier och kan dessutom följa vad dina vänner tittar på, sätta betyg och hitta nya, spännande TV-serier.
Välkommen!

Ladda ner vår app från App Store eller Google Play!

Hämta i App Store Ladda ned på Google Play