Händelser:
En kärlekshistoria
En kärlekshistoria
”När vi går på planet känns det som att jag köpt grisen i säcken. I mina ögon är Fredrik inte en speciellt trevlig människa, men någonstans där finns en skakig grund till en potentiell vänskap”

- Filip Hammar i Sommar i P1, om den första resan till USA tillsammans med Fredrik Wikingsson.

När jag som 13-åring ser High Chaparall på Kanal 5 för första gången, känns det som att jag köpt grisen i säcken. Avsnittet handlar om porrindustrin, jag vet inte vilka Filip och Fredrik är, men någonstans där finns en skakig grund till ett potentiellt idol-dyrkande.

Jag har svårt att beskriva hur mycket Filip och Fredrik betytt i mitt liv. Det kanske låter löjligt, att två programledare på Kanal 5 är bland det viktigaste som finns för mig, men så är det. Mycket har såklart att göra med deras nyskapande och personliga tilltal i sina tv-produktioner. Från att ha gjort dolda kameran-tv i utskällda Ursäkta Röran, blev det något helt annat i High Chaparall. I serien befann sig duon i Los Angeles för att intervjua halvt avdankade kändisar som Corey Feldman, Gary Busey och Dennis Rodman.

I år firar Filip och Fredrik tio år på Kanal 5. För att hjälpa mig bena ut exakt vad det är som gör dem och deras program unika, ringer jag upp Fredrik Wikingsson himself, och frågar om hur High Chaparall först togs emot:

- De första avsnitten gick ganska obemärkt förbi, men i avsnitt tre så körde Filip in i fotomodellen Fabios motorcykel. Det gjorde att programmet blev en snackis. Jag lever inte i någon illusion om att vi står för något nytt under solen nödvändigtvis… Men jag tror, och har fått höra av andra människor som jobbade med tv när vi började, att just den där gången när Filip kraschade in i Fabio… Det var ganska många program som inte hade visat sådant, för det hade ju inte med saken att göra. Men vi förde in bloopers i programmet på något sätt. High Chaparall blev en blandning mellan behind the scenes och vanligt innehåll. Vi var inte först med det, men vi gjorde det ganska konsekvent, och det tror jag påverkade somliga.

Filip och Fredriks enorma produktivitet har gett oss mängder av olika program. Men de är som allra bäst när de befinner sig ute på fältet. Träffar människor, reser runt, eller bara sitter och pratar med varandra under en nattlig bilfärd. Reseprogrammet Grattis Världen blev ett helt annat slags resereportage än de tillrättalagda vykort vi kunde se på TV4. I ett av de starkaste avsnitten åker Filip och Fredrik till Grönland, och går ut på Grönlands enda uteställe, helt enkelt kallat ”Klubben”. ”Klubben” lockar cirka 20 gäster en bra kväll.

- Programmen där vi är på resande fot tycker jag är roligast att göra, säger Fredrik. Jag tycker Grattis Världen var ganska påhittigt under stundom. Sen är jag stolt över 100 höjdare också, att vi gjorde ett program som handlade om helt okända människor. Samma sak med Får vi följa med? De tre har jag lättast att stå för, jag spyr minst på dem!

Viljan att göra annorlunda tv, tv som inte är så tillrättalagd, som är rolig och härlig utan att låta sig fastna i ett inrutat format, är något som utmärker Filip och Fredrik när de är som bäst. Men de har också en speciell relation till sina fans. Sedan 2010 har duon varje vecka publicerat en podcast, där de uppmanar sina fans att höra av sig med tankar och åsikter.

- Jag tror att podcasten har betytt mer än något enskilt program. Vi kan utforska stickspår, som vi ibland gör i tv, men på ett annat sätt. Vi har gjort många fler avsnitt av den, och den pågår året runt. Det är ett mirakel att folk orkar lyssna så mycket! Vi får klart mer respons på den än på tv-programmen. Personligen älskar jag podcasten och den kontakten vi får med lyssnarna.


Som 13-åring hade jag nog aldrig kunnat ana att den roliga programledarduon skulle vara med mig i tio år framöver, och det är alltid svårt att skriva om sina idoler utan att falla in i ett tomt uppradande av superlativ. Allt jag kan säga är att jag är otroligt tacksam för det Filip och Fredrik gett mig, och jag tror och hoppas att min kärlekshistoria med dem kommer att fortsätta i minst tio år till.


Nästa vecka kan ni läsa resten av min intervju med Fredrik Wikingsson.
ARTIKEL SKRIVEN AV:
max.lundberg@tv-serier.nu
18 följare
Ser just nu: Watchmen
SENASTE ARTIKLARNA
Det nya sättet att bedöma TV-serier!
Android-appen är här!
iPhone-appen är här!
VAD ÄR TV-SERIER.NU?

Hur långt har du egentligen sett av Game of Thrones? När kommer nästa avsnitt av The Walking Dead ut?

TV-serier.nu hjälper dig att hålla koll på alla TV-serier du följer. Som medlem hos oss får du en enkel överblick över dina serier och kan dessutom följa vad dina vänner tittar på, sätta betyg och hitta nya, spännande TV-serier.
Välkommen!

Ladda ner vår app från App Store eller Google Play!

Hämta i App Store Ladda ned på Google Play