Händelser:
Topp 5 - TV-präster
Topp 5 - TV-präster
Religion är lite som den oändliga såpan Days of Our Lives. Den ger liksom aldrig upp även om en tycker den borde dött ut för flera sekel sedan (för det är väl så länge Days Of Our Lives visats va?)
Med det sagt så går det inte att sticka under stol med att det har förekommit en och annan minnesvärd karaktär som predikat högre makters ord. Här är min lista över de fem bästa prästerna på TV.

Sten FriskTre Kronor
Säga vad man vill om TV4:s motsvarighet till Days of Our Lives (typ) men den gav oss trots allt en av de mer oförglömliga svenska tv-karaktärerna i och med den galna pastorn Sten Frisk. Det är framförallt Per Ragnars karaktäristiska, och kanske något överdrivna, gestaltning av den psykopatiske sektledaren som gör att Sten är en TV-präst som finns kvar i minnet 15 år efter hans och seriens undergång.

Reverend Tim LovejoyThe Simpsons
På det glada 70-talet när Lovejoy kom till Springfield var han ivrig att lära ut Guds budskap. Sen träffade han Ned Flanders. Pga Flanders överdrivna tro på Gud blir Lovejoy allt eftersom mer och mer cynisk och bryr sig allt mindre om både sina medmänniskor och sin religion. Och det är det, kombinerat med Harry Shearers släpiga röst, som gör honom till en rolig karaktär. Han är varken den hängivne prästkaraktären eller den galne prästkaraktären utan bara en person som är trött på sitt jobb men gör det ändå för han kan inget annat.

Shepherd BookFirefly
Shepherd Book, från den alldeles för kortlivade serien Firefly, är vid första anblick en typisk präst. På rätt sida moraliskt och alltid med ett visdomsord i bakfickan som han kan dela ut till sina tuffa rymdpirater till reskamrater. Bakom fasaden döljer sig dock något annat jämte den godhjärtade delen. Book, spelad av Ron Glass, har förvånansvärt bra koll på kriminella aktiviteter och även om han är emot att döda så går han med på att bibeln är ”somewhat fuzzier on the subject of kneecaps.”

Mr. Eko TundeLost
Gangstern och knarklangaren Mr. Eko Tunde, spelad av Adewale Akinnuoye-Agbaje, tar över sin broders identitet och prästyrke efter att brodern skjuts till döds. Kanske inte den mest konventionella vägen till prästämbetet men ändå. Mr. Eko blev snabbt en av mina favoritkaraktärer i Lost, trots att han till en början, som Bernard uttrycker det, ”just hit people with your stick”. Det var tråkigt att Adewale inte var sugen att vara med mer än en säsong, hade varit intressant att se Mr Eko utvecklas och kanske bli en central del i mysteriet på ön.

Brother Justin CroweCarnivàle
Carnivale är en av mina favoritserier och mycket beror på Clancy Browns insats som den läskige Metodistprästen och tillika seriens huvudantagonist Justin Crowe. Blödande kors i pannan, förmågan att få tanter att kräkas mynt och plötsliga helsvarta ögon är bara några attribut den här prästen innehar och lägg där till ett på-gränsen-till-incest-relation till sin syster så förstår ni att han inte är din vanliga söndagsskolepräst. Lika obehaglig som fascinerande gör att Brother Justin utan tvekan är den bästa prästen på tv.
ARTIKEL SKRIVEN AV:
kristoffer.nordin@tv-serier.nu
6 följare
SENASTE ARTIKLARNA
Det nya sättet att bedöma TV-serier!
Android-appen är här!
iPhone-appen är här!
VAD ÄR TV-SERIER.NU?

Hur långt har du egentligen sett av Game of Thrones? När kommer nästa avsnitt av The Walking Dead ut?

TV-serier.nu hjälper dig att hålla koll på alla TV-serier du följer. Som medlem hos oss får du en enkel överblick över dina serier och kan dessutom följa vad dina vänner tittar på, sätta betyg och hitta nya, spännande TV-serier.
Välkommen!

Ladda ner vår app från App Store eller Google Play!

Hämta i App Store Ladda ned på Google Play