Händelser:
Topp 5 - GoT: Böcker vs. TV-serie
Topp 5 - GoT: Böcker vs. TV-serie
Alla Game of Thrones-fans som inte har läst böckerna har nog en uppfattning av att de som gjort det är på ett visst sätt. Många tänker nog att de är de som sitter bredvid dig i soffan medan du försöker njuta av din favoritserie och klagar över små detaljer. Sanningen är att det…absolut är fallet. I alla fall när det gäller den här bokslukaren.

Jag älskar böckerna och jag kan definitivt ibland bli sur på tv-serien då de ändrar saker men för att utmana mig själv så fokuserar jag lika mycket på det positiva som det negativa i denna text.

Varning! Jag kommer diskutera händelserna i alla tre säsonger. Om du inte har sett så långt och vill undvika spoilers så rekommenderar jag att du vänder om nu.

De fem sämre förändringarna

Theons transformering - Theon Greyjoy, personen som är ett femte hjul i vilken situation han än hamnar i. Han passar inte in i Stark-familjen. Han passar inte in i sin egen familj. I tredje säsongen så blev Theon tillfångatagen och utsattes för tortyr tills han var helt och hållet nedbruten. Den förvandlingen punkterades med ett namnbyte. I tv-serien så ser vi detta medan i böckerna så hintas det bara till och vi ser sedan honom när förvandlingen är klar. Detta var mer effektfullt i böckerna för vi kunde bara tänka oss de hemska sakerna han utsattes för. Nu fick vi se det och det var inte direkt intressant att följa en karaktär som bara torterades i en säsong.

Tyrion - En del kanske undrar vad allas favoritkaraktär gör på en lista över dåliga saker. Jag tycker Peter Dinklage är en jättebra skådespelare men jag gillar inte riktigt det de har gjort med hans karaktär på sistone. Tyrion är misantropisk och beredd att göra en del hemska saker för sin egen vinning. Jag tycker de har tappat lite av de aspekterna av karaktären och gjort honom mer av en normal fast rolig “good guy”.

Robbs romans - I både serien och böckerna så gifter sig Robb Stark och detta äktenskap leder till hans undergång. I serien så gifter han sig för han är kär. I böckerna så är det för han och hans framtida fru Talisa ligger med varandra och Robb känner att han måste gifta sig med henne på grund av att det annars vore ohederligt. Att Robbs död är på grund av hans heder istället för kärlek känns mer passande med tanke på vem hans pappa är. Sen så tycker jag att själva romansen var ganska tråkigt skriven i serien och Talisa fick inte särskilt mycket personlighet.

Mance Rayder - den mytomspunna ledaren av människorna på andra sidan muren. Hans namn nämns redan i första säsongen och i första boken men det är inte förrän i den tredje delen som vi får träffa honom. I böckerna så visar han sig inte alls vara det vi (och Jon Snow) förväntade oss. Han är en musiker som gillar att sjunga och älskar bara att vara fri. Han är inte den stränga, macho militärledaren som styr allt med en järnhand som man kanske tänker sig. Fast i TV-serien var han just det. Inget mot skådespelaren här heller men det känns som han fick fel karaktär.

Daario Naharis - Daenerys Targaryens flörtiga legosoldat. Daario är från ett land väldigt långt bort från Westeros som verkar ha en väldigt annorlunda syn på vad maskulinitet är. Han sminkar sig, färgar håret blått och är generellt väldigt flamboyant. I TV-serien tonar de ned de här aspekterna. Jag saknade det lite för det visar hur olika kulturerna i den här världen är. Det här skulle först inte vara med på listan för jag tyckte ändå att de fångade karaktären ganska bra men bilderna från den nya säsongen visar att de tonat ned de här aspekterna ännu mer. Nu är Daario bara ännu en skäggig kille som är bra på att slåss med svärd och som hänger med Daenerys.

Det fem positiva förändringarna

Theon - Ja, han är på båda listorna. I böckerna så framstår Theon mest som en medeltida sportfåne men i serien så gör skådespelaren honom till en sympatisk karaktär bara genom sina ansiktsuttryck. De lägger också till några små scener som visar hans inre konflikt, något böckerna för det mesta hoppade över.

Bronn - Tyrions livvakt och kompanjon. Han tar över rollerna av flera andra småkaraktärer från böckerna vilket gör det lättare för tittare att hänga med. Han är också ganska rolig så det är en till anledning att ha med honom lite extra.

Locke - De flesta av er kommer nog bara ihåg Locke som personen som högg av Jaimes hand. I böckerna så är det en annan karaktär som heter Vargo Hoat som gör det. Vargo Hoat är en legosoldat som gör vad som helst för personen som betalar mest. Locke är inte det. Han verkar vara en ganska vanlig soldat som hyser lojalitet till den sida han slåss för. Hela konflikten i Game of Thrones blir mer intressant och nyanserad om vi får se att det finns lika hemska människor som slåss på Stark-familjens sida som på Lannister-sidan.

Jon Snows anledning - En väldigt liten grej men när Mance Rayder frågar Jon Snow varför han övergett sin position i The Night's Watch så svarar han att det är för han vill slåss för den sidan som kämpar för de levande. Väldigt passande med tanke på de saker han såg att hans order var inblandade i under förra säsongen. Mycket bättre än det han säger i boken vilket är att han kör samma det är jobbigt att vara oäkting-grej som han alltid kör med. Att han är född utanför äktenskapet är inte direkt relevant för hans behandling på muren så anledningen som ges i TV-serien är mycket bättre.

Osha - Vilding spelad av Natalia Tena, känd som Nymphadora Tonks i Harry Potter-filmerna. Till och med författaren George RR Martin själv har sagt att skådespelerskans tolkning är mer nyanserad och intressant än bokkaraktären. Vem är jag egentligen att säga emot böckernas självaste skapare?
ARTIKEL SKRIVEN AV:
jonixw@gmail.com
0 följare
Ser just nu: The Newsroom
SENASTE ARTIKLARNA
Det nya sättet att bedöma TV-serier!
Android-appen är här!
iPhone-appen är här!
VAD ÄR TV-SERIER.NU?

Hur långt har du egentligen sett av Game of Thrones? När kommer nästa avsnitt av The Walking Dead ut?

TV-serier.nu hjälper dig att hålla koll på alla TV-serier du följer. Som medlem hos oss får du en enkel överblick över dina serier och kan dessutom följa vad dina vänner tittar på, sätta betyg och hitta nya, spännande TV-serier.
Välkommen!

Ladda ner vår app från App Store eller Google Play!

Hämta i App Store Ladda ned på Google Play